Nicole Voet, revalidatiearts en onderzoeker van revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem en het Radboudumc in Nijmegen


Nicole is bestuurslid van de FSHD stichting, met als aandachtsgebied wetenschappelijk onderzoek. Ze is een fanatiek vinzwemmer. Ze beoefent de sport sinds haar 9e, inmiddels dus al 30 jaar. Ze heeft deelgenomen aan het Europese Kampioenschap, Wereld Kampioenschap en de World Games. Haar beste prestatie was een 2e plaats op het WK openwater vinzwemmen. Ze heeft meerdere Nederlandse records in de master categorie op haar naam staan. Naast het vinzwemmen is zij ook een fanatiek triatleet.

Nicole neemt om meerdere redenen deel aan de Singelswim Utrecht. Allereerst omdat ze de Stichting FSHD een warm hart toedraagt en vindt dat deze spierziekte meer aandacht verdient. Maar ook uit persoonlijk belang: "het is geweldig om als een zeemeermin onder Hoog Catharijne door te zwemmen!"

Vorig jaar kwam Nicole als 2e aan na de hele singel rondgezwommen te hebben, achter vinzwemmer Rob Fokkinga.

De vinzwemsport is een zwemsport die ontstaan is in het voormalige Oostblok.

De geschiedenis achter deze bijzondere manier van zwemmen
Mijnenleggers van de marine gebruikten steeds langere en grotere zwemvinnen. In het begin waren dat grote rubberen zwemvliezen. Later werden deze stereovinnen verlengd met fiberglas. Toen iemand op het idee kwam om de lange fibervinnen aan elkaar vast te maken, was de monovin geboren. Militaire kazernes organiseerden onderling wedstrijden in het zwemmen met vinnen. De sport groeide langzaam naar een sport die inmiddels wereldwijd wordt beoefend.

Vinzwemmen is de snelste zwemsport. Er wordt gebruikgemaakt van zwemvliezen of een monovin. Er wordt gezwommen met een snorkel, deze snorkel zit aan de voorkant van het gezicht (mv: met vinnen), of onder water met een persluchtflesje (pl: perslucht) of met eigen adem (ad: afstandsduik). Met de afstandsduik is de maximale wedstrijdafstand 50 meter. Er worden grote snelheden gehaald met het vinzwemmen. De tijden zijn sneller dan die van het gewone wedstrijdzwemmen. Bij de sprintafstanden ontstaan soms grote golven, die niet altijd binnen het bad blijven.

Naast de wedstrijden in het zwembad worden er al decennialang wedstrijden in het buitenwater gehouden. Deze langeafstands- of openwater-vinzwemwedstrijden worden van maart tot en met oktober gehouden in Noord-Europa in rivieren, meren, kanalen en in de Noord- en Waddenzee. In zuidelijk Europa is dit het hele jaar door. Door het geheel of gedeeltelijk dragen van een neopreen zwempak beschermt de vinzwemmer zich tegen de kou. De afstanden variëren van 1 tot 20 kilometer. Grote voordeel van open water zwemmen is dat je dan niet om de 12 seconden een keerpunt hoeft te maken!

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen